
1.  The interest rate is available thru______ 
 
I.  REG X 
 Section 3500.7 Good Faith Estimate page 68240 

None 
 
Link: http://www.hud.gov/offices/hsg/ramh/res/finalrule.pdf 
 

 
 
II. REG X Instructions Appendix C to Part 3500 – Instructions for Completing 
Good Faith Estimate (GFE Form); Federal Register, page 68253 
 

In Line 1, the loan originator must state the date and, if necessary, time until 
which the interest rate for the GFE will be available.  
 
Link: http://edocket.access.gpo.gov/cfr_2009/aprqtr/24cfr3500AppC.htm 
 
 
 

 
 III.  HUD RESPA FAQs 
 

Q: In the Important dates section of the GFE, where it states The interest rate for 
this GFE is available through _______, does the loan originator have to leave the 
interest rate open for a specific amount of time, like 10 days? 
A: There are no restrictions on the amount of time the interest rate must remain 
available. The interest rate can be available for any period of time that the loan 
originator chooses, including for example, a period of time within one day or for 
several days 
 
Q: If the interest rate is locked at the time the GFE is issued, how should the loan 
originator complete Lines 1, 3, and 4 in the Important dates section on the GFE? 
A: Pursuant to the GFE Instructions in Appendix C, if the interest rate is locked 
before the GFE is issued, the information in Lines 1, 3 and 4 in the Important 
dates section on the GFE must be completed with the information that 
corresponds to the locked rate. 
 
Q: If a GFE has been provided and the interest rate has not been locked, can the 
loan originator provide a revised GFE when the borrower later locks the interest 
rate? 
A: If a borrower who has been provided a GFE later locks the interest rate and 
there are any changes to interest rate dependent charges or loan terms, a revised 
GFE must be issued. 
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Q: If a GFE has been provided and the interest rate has been locked, may the loan 
originator provide a revised GFE if the borrower requests a different rate lock 
period? 
A: If a borrower requests a change to the mortgage loan identified in a GFE and 
that request will change the terms of the loan, the loan originator may provide a 
revised GFE to the borrower. 
 
Q: If a lender does not offer a rate lock, how should Line 1 in the Important Dates 
section on the GFE is completed? 
A: In Line 1, the loan originator must state the date, and if applicable, time until 
which the interest rate for the GFE will be available. If the rate is not available for 
any period of time, then Line 1 should state Not Available or NA. 
 
Q: If a loan originator offers a float-down lock option, how would the loan 
originator complete the Important Dates section on the GFE? 
A: A float-down option should not affect any of the lines in the Important Dates 
section on the GFE. 
 
Q: If a lender accepts a GFE issued by a mortgage broker, may the lender revise 
the information contained in the Important dates section on the GFE? 
A: No, after the lender has accepted the GFE issued by a mortgage broker, the 
lender may not revise the information contained in the Important dates section on 
the GFE, unless the revised GFE is issued in compliance with 24 CFR § 
3500.7(f). 
 
 
 Link: http://www.hud.gov/offices/hsg/ramh/res/resparulefaqs.pdf 
 

IV. P&P Comment: 
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